Alopecija

 

Alopecija predstavlja opadanje i gubitak dlaka sa glave i drugih delova tela. Ovaj estetski problem najčešće podrazumeva proređenost ili gubitak kose i kod nekih bolesnika može izazvati i psihičke poremećaje. Sa alopecijom se u 70% slučajeva suočavaju muškarci. Postoji više oblika alopecije.

Glavni uzrok ovog tipa opadanja kose je stimulacija folikula dlake muškim polnim hormonima (androgenima) i uglavnom se javlja kod muškaraca. Glavni simptomi androgene ćelavosti su opadanje kose bez drugih promena na vlasištu. Kod žena, ovaj oblik alopecije je ređi i nastupa znatno kasnije.

 

 

Kružno opadanje kose nastaje kada bela krvna zrnca napadanu folikule, dlake, čiji se broj tada smanjuje, usporava se ili gotovo prekida rast kose. Najčešći uzroci ovog oboljenja su infekcije usne šupljine, upala krajnika i pokvareni zubi. Alopecija areata je pojava jasno ograničenih kružnih ili ovalnih polja bez kose. Može da traje po nekoliko nedelja, pa i do deset meseci, nakon čega dolazi do oporavka. Nažalost, oboljenje se često ponavlja i može da izazove potpunu ćelavost.

Poznatije i kao cikatricijalna alopecija, predstavlja veoma ozbiljan, ali redak poremećaj koji dovodi do trajnog gubitka kose. Uzroci tzv “ožiljne alopecije” mogu biti opekotine, lokalizovana radioterapija, hirurški zahvati podizanja obrva i mekog tkiva lica.

 

Areata

 

Alopecija areata ili ćelavost na pečate je reverzibilni gubitak kose ili dlaka na ograničenom području (arealu). Ovaj problem može da traje od nekoliko nedelja, pa do godinu dana, nakon čega dolazi do oporavka. Nažalost, često se ponavlja i može da izazove potpunu ćelavost. Iako nije u potpunosti razjašnjeno šta uzrokuje ovo stanje, smatra se da je najčešći uzrok genetska predispozicija. Takođe, opadanje kose na pečate može da se javi i kao posledica emocionalnog stresa, stalne napetosti i poremećenog režima ishrane. Alopecija areata nastaje naglo u obliku okruglih žarišta – pečata različite veličine i lokalizacije bez dlaka. Obično su prva žarišta veličine prečnika 1 cm do veličine dlana. Razvija se prelaskom iz faze aktivnog rasta u fazu mirovanja folikula, što je praćeno ispadanjem dlaka. Uz ovo oboljenje, javljaju se i promene na noktima – udubljenja i longitudinalne brazbde, a drugih promena u organizmu nema. Može da traje od nekoliko nedelja, pa do nekoliko meseci i karakteriše se recedivima. Prva žarišta mogu ponovo da obrastu dlakama posle nekoliko meseci, ali se obično javljaju nova. U centru žarišta ponovo počinju da rastu dlake koje su tanje i svetlije, a vremenom potamne. U ređim slučajevima kosa nikada ne poraste.

Kako se leči?
Kod lečenja alopecije areate se primenjuju kortikosteroidne masti pod okluzivnim zavojem koje pojačavaju vaskularizaciju folikula dlaka. Ukoliko ovaj vid ne daje rezultate, kortikosteroidi se primenjuju intralezionalno. Ponovni rast kose može se očekivati za šest do sedam nedelja, a ako nema rezultata indikovana je sistemska primena kortikosteroida. Takođe, u lečenju se može primenjivati i krioterapija, obasjavanje UV zracima, vazodilatatori, vitamini grupe B.

 

Totalis

 

Alopecija totalis se najčešće javlja u dva oblika – nagli i potpuni gubitak kose i obrva, a drugi je sporiji i počinje kao alopecija areata i napreduje do potpunog gubitka kose. Ovo oboljenje se javlja kod dece i osoba mlađih od 40 godina i nema nikakvog uticaja na životni vek i ne sprečava Vas da živite normalnim načinom života.
Alopecija totalis predstavlja potpuni gubitak kose, dok je dlaka tela očuvana. Može početi u vidu okruglih ploča koje se brzo šire i slivaju. Predstavlja malignu alopeciju i kosa u retkim slučajevima ponovo počinje da raste.

Univerzalis

 

Alopecija univerzalis predstavlja najteži oblik oboljenja koje izaziva gubitak dlaka na čitavom telu. Kao i alopecija totalis, ovaj oblik oboljenja predstavlja malign alopeciju. Osim gubitka dlake, alopecija univerzalis može da dovede i do promena na noktima, koji su u tom slučaju izbrazdani, s tačkastim ugnućima i iskrzanim ivicama, a može se javiti i katarakta. Osobe koje boluju od alopecije totalis imaju bledu i mlitaviju kožu.