Poređenje metoda presađivanja kose oduvek je bilo od velike važnosti za klijente koji se opredeljuju za proceduru. U poslednjih 10 godina na polju transplantacije kose došlo je do velikog napretka. Metod koji je zvanično krenuo da se primenjuje od 2002-ge godine je bio jedan od najprestižnijih spoznanja u Folikularnoj Jediničnoj Ekstrakciji – Follicular Unit Extraction FUE. Tokom nekoliko godina istraživanja i usavršavanja metodologije rada i inovacijama instrumenata došlo je do masovne primene pojedinačnog prebacivanja folikula. AHT metod od 2015-te godine nudi niz prednosti u odnosu na druge metode. Jedinstveni i prepoznatljivi u celom regionu u primeni S.A.F.E Hex panč instrumenta koji predstavlja poslednju inovaciju u transplantaciji kose. Takođe primena peptida i PRP terapije pri svakoj proceduri su obavezni u AHT metodi. Način na koji se upravlja sa folikulima nakon vađenja kao i samo odlaganje u posebnu supstancu (što folikulu obezbeđuje dodatnu vitalnost da preživi) nas izdvaja od svih ordinacija u regionu.

LION implantori

 

Nakon ekstrakcije, folikul se ili direktno implantuje u regiju koja je proređena ili se odlaže u petrijeve šolje koje su obezbeđene na određenoj temperaturi i održavaju folikul dlake vitalnim. Prednosti AHT metode u odnosu na klasičan FUE metod jeste u prezivljavanju folikula što se direktno odražava na krajnji rezultat. Folikul se smešta u ATP-v ili Hypothermosol i time obezbeđuje idealni uslovi. Folikul nema osećaj da je prbačen sa jednog mesta na drugo i u velikoj meri ne doživi “šok” kao što je slučaj u bilo kojoj FUE metodi koja se primenjuje u drugim ordinacijama. Primenom AHT metode, veliki broj folikula nedoživi “šok” efekat (što je slučaj u ostalim metodama presađivanja kose) te pacijent ne mora da čeka ciklus ponovnog izrastanja već kosa u velikom broju nastavi da raste odmah.  Nakon implantacije kose, zahvaljući specijalno dizajniranom CHOI implantoru, omogućava se potpuno prirodan izgled kose.

Po definiciji, FUE znači Folikularna jedinična ekstrakcija. Korišćenjem klasične FUE metode, nema specifičnog ili opšteg napretka u načinu postavljanja dlaka. Pinceta se najčesće koristi u procesu postavljanja, što može dovesti do šoka pa čak i do odumiranja implanta. Kod metode presađivanja kose koja je po korišćenju još starija (FUT ili STRIP metod) pri samom pravljenju reza veliki broj folikula se ošteti a samim tim su i neupotrebljivi. 

U toku jednog dana – tretmana, hirurzi AHT metotom presađivanja kose mogu da ekstraktuju oko 5000 pojedinačnih dlaka mada se preporučuje maksimalan broj dlaka u toku dana oko 3000 iz razloga da folikul ne bi izgubio vitalnost, kod starih metoda maksimum je bio 1500 dlaka. Pri korišćenju AHT metode folikuli se izvlače pojedinačno dok kod primene (FUT ili STRIP) metode transplantacije kose folikuli glave su se izvlačili u skupinama od po 10 dlaka što se odražavalo na neprirodan rezultat. Kod AHT metode šiša se samo deo iz koga se folikuli vade, u zavisnosti od obima intervencije, dok se deo u koji se kosa implantuje šiša samo ponekad. Kod starijih metoda pacijentima se obavezno mora ošišati deo kose gde se folikul vadi (tzv donatorski deo) a u većini slučajeva i gde se kosa implantuje.

AHT metod transplantacije kose se može primeniti na sve tipove kose. Nije neophono da se klijenti prethodno podvrgavaju testovima kako bi se utvrdilo da li je njihov tip kose kompatibilan.

AHT metod podrazumeva standard gde doktori, specijalisti izvode čitavu intervenciju presađivanja kose dok kod drugih metoda često imaju nekoliko tehničara i drugog medicinskog osoblja koji nisu stručni za rukovanje folikulima što se odražava na kvalitet i sam rezultat.

U AHT metodi primenjuje se upotreba kolostruma i peptida kao i PRP tretmana, dok u drugim metodama to nije slučaj, što direktno utiče na vitalnost folikula.

Izmenjivi, razni pančevi za vađenje folikula

U tabeli je prikazano poređenje AHT metode u poređenju sa drugim tehnikama. Ovo su samo neke od prednosti AHT metode u poređenju sa drugim metodama transplantacije kose dokazujući da je naš metod, pored toga što imamo najviše prakse, trenutno je i najnapredniji metod koji se danas koristi u svetu.

 AHT Direktna Implantacija KoseFUE transplantacija koseStrip hirurgija transplantacije koseMelemi / LosioniPresađivanje kose
MetodeDirektna implantacijaGraftovanjeGraftovanjeLosion se utrljava na određeno područjeTupei, perike i dodaci
Prirodni rezultatiUmereni
Bez ožiljaka, bolaZavisi od iskustva hirurgaProveriti
Povratak na posaoNarednog danaNakon 6 danaNakon 10-14 danaNije određenoNije određeno
Rezultati, vremenskiTrajniTrajniTrajniPrivremeni (dani ili nedelje)Potrebna je periodična zamena
Kosa količinskiViše koseManja mogućnost oštećenja folikula dlakeManje izrasle kose zbog sečenjaMinimalni rezultatiNije određeno
CenaNešto višaUmerenaRelativno visokaRelativno niskaUmerena
Bez rezova skalpelomNije određenoNije određeno
Bez priprema folikula dlakeNije određenoNije određeno
Vreme koje je dlaka izvan telaSekundeDo 6-7 satiDo 10 satiNije određenoNije određeno
Obuka, Sertifikati, ProtokoliNije određeno
Međunarodne akreditacije

Na slici je prikazan S.A.F.E HEX instrument za vađenje folikula. Njegova prednost u odnosu na ostale instrumente je to što ne preseće folikul kada dođe do njega nego ga skupi i izoluje čime mu sačuva strukturu bez oštećenja.